Idealną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który doskonale połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie najbardziej odpowiednie? Na ogół jest tak, że najpoprawniej przystosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o słusznej strukturze pasującej do dania.
kuchnia włoska Kraków
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara różnych odmian winogron (oraz mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco o wiele bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dość odpowiednio z serem, w związku z tym zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu poprawnego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.