Cydry

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których posiłków.

Wino portugalskie

Które wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z jakim winem podawać ryby?
Stara reguła mówi, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna reguła. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.